Značková zrnková káva
Káva patrí pre milióny ľudí medzi najobľúbenejšie nápoje. Mnoho z nás si už nevie predstaviť ráno bez šálky silného a voňavého espressa, lunga, americana alebo cappuccina.
Káva obsahujuje viac ako tisíc aktívnych látok, ktoré majú vplyv na človeka a jeho organizmus a vytvárajú jej chuť a arómu.
Najznámejšou látkou, ktorú obsahuje káva, je kofeín.
Samotná káva ale aj príprava obľúbeného nápoja má množstvo variácií. Keďže každému človeku chutí niečo viac a niečo menej, vybrať si tú najlepšiu je často náročné.
Načo by ste sa mali pozerať pri výbere tej najlepšej kávy pre vás? Prečítajte si, ktoré sú kľúčové faktory, ktoré by ste mali vedieť pri výbere kvalitnej kávy.
Zrnková káva - chuť, ktorú si zamilujete
Určite ste už niekedy počuli v súvislosti s kávou názvy ako Arabica alebo Robusta. Sú to dve najznámejšie odrody kávovníka s rozdielnou chuťou, arómou ale aj kvalitou. Každá odroda má svoje typické vlastnosti, pre ktoré ju ľudia milujú.
Káva Arabica
Najobľúbenejšou nie len medzi kávičkarmi je káva z Kávovníka arabvského - Arabica. Má jemne horkastú chuť, pritom je však stále veľmi výrazná. To je jedným z dôvodov, pre ktorý sa z nej vyrábajú tie najlepšie kávy a kávové zmesy na svete.
V porovnaní s Robustou obsahuje Arabica menej kofeínu, ale viac olejov a cukrov.
Práve cukrom vďačí za svoju geniálnu chuť - cukry sa pri pražení ľahko karamelizujú a v zrnkách Arabicy tak vyniknú sladké a ovocné tóny.
Zber zŕn kávy Arabica je pomerne náročný, pretože rastlina rastie vo vyššej nadmorskej výške. Aj preto je drahšia ako Robusta.
Káva Robusta
Robusta síce nemá takú výraznú chuť ako Arabica, napriek tomu sa s ňou stretávame v množstve kávových zmesí.
Rastie na Kávovníku robustnom, najčastejšie sa pestuje vo Vietname a Brazílii. Nie je tak náročná ako Arabica, stačí jej nižšia nadmorská výška a menej stabilné počasie.
Jej najväčšou výhodou je vysoký obsah kofeínu - obsahuje ho približne dvakrát viac ako Arabica, má v sebe tiež menej olehov a cukrov - preto je Robusta horkejšia a nebýva kyslá. Tá kvalitná má plné telo s jemnými tónmi čokolády.
Zmesi kávy
S cieľom spojiť jednotlivé výhody Arabicy a Robusty vznikajú espresso zmesi, ktoré v sebe spájajú to najlepšie z oboch týchto káv.
Práve v zmesiach si môžete vychutnať to najlepšie z oboch odrôd. Arabica prináša lahodnú chuť, výbornú arómu, Robusta zase príjemne jemnú horkosť, fantastickú penu, spolu s dostatočnou dávkou povzbudzujúceho kofeínu.