Kto vraví, že jediné zdravé jedlo je šalát? Viete, že kúsok tmavej čokolády dokáže vo vašom tele zázraky a môže vám zlepšiť život?
Pozrime sa na niekoľko zdravotných benefitov, ktoré konzumácia tejto pochúťky prináša.
1. Láska na prvý kúsok
Tmavá čokoláda zlepšuje vašu náladu uvoľnením endorfínov. Endorfíny sú neurotransmitery v mozgu, vďaka ktorým sa cítite dobre. Zmierňujú bolesť a spôsobujú euforický pocit.
Tmavá čokoláda obsahuje fenyletylamín, rovnaký typ neurotransmiteru, aký sa nachádza v mozgu ľudí, ktorí sa zaľúbia.
Táto chemikália sa uvoľňuje pri jedení čokolády a spôsobuje nával eufórie a vzrušenia.
Takže nabudúce, keď sa budete cítiť na dne, zjedzte trochu tmavej čokolády. Vaša nálada sa okamžite zlepší.
2. Pomoc srdcu
Kvalitná tmavá čokoláda obsahuje flavonoidy a polyfenoly. Sú to antioxidanty, ktoré pomáhajú v boji proti kardiovaskulárnym ochoreniam.
Polyfenoly pomáhajú zlepšovať prietok krvi a znižovať hladinu cholesterolu.
Tmavá čokoláda obsahuje aj vlákninu – tá zase znižuje hladinu cholesterolu a predchádza srdcovým chorobám. Tmavá čokoláda môže znížiť krvný tlak, ale treba ju konzumovať s mierou.
Príliš veľa tmavej čokolády môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti a hnačky.
3. Čokoláda znižuje krvný tlak
Antioxidanty v tmavej čokoláde môžu znižovať krvný tlak. Je to vďaka flavonoidom, ktoré chránia tepny pred oxidáciou a inými voľnými radikálmi, ktoré ich časom poškodzujú.
Čokoláda obsahuje horčík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak a predchádzať vysokému krvnému tlaku.
Výskumy ukázali, že kofeín a niacín, ktoré obsahuje kakao, znižujú riziko úmrtia zlepšením cirkulácie a znížením krvného tlaku.
Flavonoidy tiež pomáhajú zmierňovať zápaly a zlepšujú prekrvenie mozgu a srdca.
Tmavá čokoláda má navyše antokyány, čo sú antioxidanty, ktoré môžu predchádzať demencii.
4. Čokoláda pomáha obmedziť chuť do jedla
Kúsok tmavej čokolády zaženie chuť na sladké bez toho, aby ste to prehnali s cukrom.
Kakao je prirodzene sladké, tmavá čokoláda tak môže obmedziť túžbu po rôznych sušienkach či koláčikoch.
Hoci aj tmavá čokoláda obsahuje cukor, je to zdravšia voľba ako iné sladkosti, pretože neobsahuje toľko tuku ani kalórií.
Kvalitnú čokoládu Lyra kúpite aj v Coffeeport - pozrite si aktuálnu ponuku!
5. Maškrta. Ale zdravšia
Tmavá čokoláda môže mať vyšší obsah tuku ako iné druhy čokolády, ale stále je to zdravšia voľba.
Obsahuje menej nasýtených tukov ako mliečna čokoláda a viac nenasýtených tukov ako biela čokoláda. Znamená to, že je pre vaše srdce menej škodlivá.
Tmavá čokoláda navyše nemá tak vysoký obsah cukru ako iné sladkosti, ako napríklad zmrzlina alebo koláč, pretože zvyčajne obsahuje oveľa menej pridaného cukru ako mliečna alebo biela čokoláda.
6. Zlepšuje pamäť a fungovanie mozgu
Tmavá čokoláda obsahuje antioxidanty, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie mozgu. Antioxidanty bojujú proti voľným radikálom v tele, ktoré sú spojené so zvýšeným rizikom demencie, mŕtvice a Alzheimerovej choroby.
Tmavá čokoláda môže dokonca zlepšiť pamäť, pretože obsahuje flavonoidy, ktoré stimulujú nervový rast v mozgu.
Až sa teda nabudúce budete učiť na skúšku alebo budete potrebovať dokončiť prácu, siahnite po kúsku tmavej čokolády.
Všetko s mierou
Ako to už býva, všetko je zdravé, ak je to s mierou.
Aká je teda tá správna miera pri tmavej čokoláde?
Americká asociácia pre zdravé srdce (American Heart Association) odporúča ženám denne neprekročiť z tmavej čokolády 100 kalórií a pre mužov 150 kalórií.
Pretože tmavá čokoláda obsahuje viac tukov, je dôležité udržiavať si ich celkový denný príjem na menej ako 35% denného príjmu kalórií.