Ako si vybrať kávu, ktorá mi bude chutiť?
Vybrať si kávu, ktorá vám bude chutiť iba na základe informácií na jej obale, môže byť niekedy komplikované. Málokedy sa nám podarí kávu pred kúpou najskôr ochutnať, prečítať si, čo o nej uvádza výrobca, je tak často jediná možnosť.
Často sa nás ľudia pýtajú, ktorú kávu by sme im odporučili, ktorú zmes si majú vybrať.
Odpoveď na tieto otázky je jednoduchá a komplikovaná zároveň - chuť je totiž veľmi subjektívna vec, ktorá sa nedá odmerať. To, čo jeden človek miluje, druhému sa môže nepáčiť a naopak.
Určite však platí, že ak sa rozhodujete, akú kávu si kúpiť, mali by ste vedieť, čo vám chutí a čo nie.
Čo sa merať dá, je kvalita a k nej zodpovedajúca cena - ale napríklad môj osobný favorit z Lavazzy nie je ich najdrahšia káva.
Spoločnosť Lavazza, ktorá existuje už od roku 1895, mala dostatok času na to, aby sa stala známou ako jedna z popredných svetových kávových značiek.
Odhadujú dokonca, že až osemdesiat percent ľudí v Taliansku pravidelne pije práve značku Lavazza.
Marketing talianskeho kávového giganta Lavazza je takmer dokolaný. Keď si kúpite kávu Lavazza, kupujete kúsok talianskej histórie - rodinný podnik sa totiž akoby zmenil na národný.
Intenzita kávy Lavazza - stupnica, ktorú by ste mali ovládať
Na každom balíčku Lavazzy nájdete informáciu o intenzite kávy. Čo to vlastne znamená?
Intenzitu definuje stupeň praženia kávy. Čím vyššie číslo, tým je káva viac - tmavšie - upražená, tým je horkejšia. Intenzita je v prvom rade charakter kávovej zmesi. Závisí od konzistencie tela, bohatosti chutí a predovšetkým od sily arómy.
Na definovanie úrovní intenzity sa zvyčajne používa stupnica od 1 do 10.
Lavazza uvádza, že intenzita od 1 do 4 znamená ľahkú kávu s jemnou chuťou.
Káva v škále od 5 do 7 sa vyznačuje vyváženosťou a bohatstvom chute.
Patrí sem napríklad Lavazza Qualità Oro - stredne pražená 100% Arabica pre tých, ktorí milujú čistú arómu.
Lavazza Qualità Oro je výberom neobyčajne sladkých kávových zŕn s intenzívnou aromatickou chuťou pre skutočných labužníkov.
No a stupnica intenzity od 8 do 10 je typická pre kávy so zaobleným telom a veľkorysými arómami.
Tu si môžete vybrať napríklad obľúbenú Lavazza Crema e Aroma - kávu so silnou chuťou a zároveň silnou arómou.
Bohatá pena, krásna dynamická vôňa, ktorá vás nadchne.
Najsilnejšiu intenzitu má Lavazza Expert Gusto Forte - zmes starostlivo vybraných zŕn Robusty z Afriky a Juhovýchodnej Ázie sa postará o silné espresso s výraznou chuťou s plným podtónom kakaa. 100% robusty dáva káve Lavazza Expert Gusto Forte silnú arómu, hustú penu a najmä - pretože je to čistá Robusta - vyšší obsah kofeínu
Intenzita neznamená množstvo kofeínu
Pozor ale - intenzita napriek tomu nehovorí o množstve kofeínu, ktorý sa v káve nachádza. Iste, platí, že čím viac kávy si dáte, tým viac kofeínu z nej dostanete. Neplatí však, že čím horkejšia, tým obsahuje viac kofeínu.
Tajomstvo dobrých baristov je práve vyváženie pomerov - koľko vody a koľko kávy dať do šálky tak, aby v každej jednej bola tá najlepšia chuť.
Espresso je intenzívne, keď má veľmi výrazné telo, bohatú chuť a silný aromatický účinok.
Šírka sortimentu, množstvo produktov a znalosť značky umožnňuje firme Lavazza robiť takmer všetko. To, samozrejme, sťažuje výber tej pravej kávy pre zákazníkov.
Preto sme tu my, v Coffeeporte. Dúfame, že vám tieto podrobné recenzie a rýchla príručka pre kupujúcich pomôžu nájsť radosť v každej šálke kávy.