Aký je rozdiel medzi kávou Arabica a Robusta

Arabica alebo robusta - rozdiel spoznáte aj vy

Viete, ktoré sú u nás dva najrozšírenejšie druhy káv? Starý vtip hovorí, že neska a zalievaná. A ako je to naozaj? Zabudli už Slováci na „turka“ alebo instantné kávy 3v1? 

Najrozšírenejšie druhy kávy, ktoré pozná kávový svet, sú Arabica a Robusta. 

Líšia sa od seba nielen spôsobom pestovania, vzhľadom zŕn, obsahom kofeínu ale aj chuťou. 

Známejšia a rozšírenejšia z týchto dvoch druhov je káva Arabica. 

lavazza-qualita-oro-coffeeportKer kávy Arabica dosahuje výšku približne tri metre, najčastejšie rastie v nadmorských výškach od 600 metrov do 2000 metrov nad morom, niekedy aj viac. Je náročnejšia na pestovanie, prvýkrát zarodí až po šiestich rokoch.

Je chuťovo jemnejšia a navyše i drahšia. Z celosvetovej úrody je viac ako 70 percent práve z kávy Arabica. Za najväčším producentom Brazíliou nasledujú Vietnam, Kolumbia, Indonézia a Etiópia.

Vôňu a chuť Arabicy ovplyvňuje množstvo faktorov, miesto, kde sa vypestovala, jej spracovanie, a tiež teplota a dĺžka praženia.

Arabica z Brazílie má mierne sladkú až čokoládovú chuť, africká je zas ovocnejšia. 

Arabica obsahuje oveľa menšie percento kofeínu než robusta.

Zrno arabicy býva ploché, má podlhovastý tvar a v strede má krivú ryhu do písmena S. 

Robusta - lacnejšia ale silnejšia v kofeíne

Káva robusta sa pestuje v oblastiach strednej a západnej Afriky, v Ázii rastie na Srí Lanke, v Thajsku, Indonézii a na Filipínach. Jej pestovanie nie je náročné, a preto je lacnejšia ako Arabica. 

Darí sa jej už v nižších nadmorských výškach, a to 200-600 metrov nad morom, vďaka čomu zreje oveľa rýchlejšie. Vzrastom môže niekedy dosiahnuť až 13 metrov a na ideálne pestovanie si vyžaduje teplejšie a stabilnejšie podmienky s teplotou 24 až 29 °C.

Na rozdiel od arabiky, robusta je omnoho menej náročná na pestovanie, výborne odoláva rôznym chorobám a prvú úrodu má už po 2 - 3 rokoch.

Nájdeme ju vo väčšine kávových zmesí. Má vyšší obsah kofeínu, silnejšiu a výraznejšiu chuť a tmavšiu farbu. 

Chuťovo je robusta nezameniteľná svojou výraznou horkosťou, väčšinou u nej cítiť veľmi silné, zemité telo. 

Zrná robusty sú odolnejšie, znesú väčšie zmeny teplôt a používajú sa predovšetkým na výrobu instantnej kávy.

Niektoré kávové značky pripravujú preto aj rôzne namiešané zmesi, kde kombinujú rôznymi pomermi zrná arabiky a robusty a predávajú ich pod názvom blend. Zmesi potom tvoria vyváženejšiu, harmonickú a komplexnejšiu chuť. 

Zrnko robusty je menšie, vypuklejšieho a zaoblenejšieho tvaru s rovnou ryhou. 

coffee-6002188_640