Arabica alebo robusta - rozdiel spoznáte aj vy
Viete, ktoré sú u nás dva najrozšírenejšie druhy káv? Starý vtip hovorí, že neska a zalievaná. A ako je to naozaj? Zabudli už Slováci na „turka“ alebo instantné kávy 3v1?
Najrozšírenejšie druhy kávy, ktoré pozná kávový svet, sú Arabica a Robusta.
Líšia sa od seba nielen spôsobom pestovania, vzhľadom zŕn, obsahom kofeínu ale aj chuťou.
Známejšia a rozšírenejšia z týchto dvoch druhov je káva Arabica.
Ker kávy Arabica dosahuje výšku približne tri metre, najčastejšie rastie v nadmorských výškach od 600 metrov do 2000 metrov nad morom, niekedy aj viac. Je náročnejšia na pestovanie, prvýkrát zarodí až po šiestich rokoch.
Je chuťovo jemnejšia a navyše i drahšia. Z celosvetovej úrody je viac ako 70 percent práve z kávy Arabica. Za najväčším producentom Brazíliou nasledujú Vietnam, Kolumbia, Indonézia a Etiópia.
Vôňu a chuť Arabicy ovplyvňuje množstvo faktorov, miesto, kde sa vypestovala, jej spracovanie, a tiež teplota a dĺžka praženia.
Arabica z Brazílie má mierne sladkú až čokoládovú chuť, africká je zas ovocnejšia.
Arabica obsahuje oveľa menšie percento kofeínu než robusta.
Zrno arabicy býva ploché, má podlhovastý tvar a v strede má krivú ryhu do písmena S.
Robusta - lacnejšia ale silnejšia v kofeíne
Káva robusta sa pestuje v oblastiach strednej a západnej Afriky, v Ázii rastie na Srí Lanke, v Thajsku, Indonézii a na Filipínach. Jej pestovanie nie je náročné, a preto je lacnejšia ako Arabica.
Darí sa jej už v nižších nadmorských výškach, a to 200-600 metrov nad morom, vďaka čomu zreje oveľa rýchlejšie. Vzrastom môže niekedy dosiahnuť až 13 metrov a na ideálne pestovanie si vyžaduje teplejšie a stabilnejšie podmienky s teplotou 24 až 29 °C.
Na rozdiel od arabiky, robusta je omnoho menej náročná na pestovanie, výborne odoláva rôznym chorobám a prvú úrodu má už po 2 - 3 rokoch.
Nájdeme ju vo väčšine kávových zmesí. Má vyšší obsah kofeínu, silnejšiu a výraznejšiu chuť a tmavšiu farbu.
Chuťovo je robusta nezameniteľná svojou výraznou horkosťou, väčšinou u nej cítiť veľmi silné, zemité telo.
Zrná robusty sú odolnejšie, znesú väčšie zmeny teplôt a používajú sa predovšetkým na výrobu instantnej kávy.
Niektoré kávové značky pripravujú preto aj rôzne namiešané zmesi, kde kombinujú rôznymi pomermi zrná arabiky a robusty a predávajú ich pod názvom blend. Zmesi potom tvoria vyváženejšiu, harmonickú a komplexnejšiu chuť.
Zrnko robusty je menšie, vypuklejšieho a zaoblenejšieho tvaru s rovnou ryhou.